Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

De GH-waarde: de gezamenlijke hardheid van je aquariumwater

gh waarde verhogen met gh plus

Om de gezondheid van je aquarium en zijn bewoners goed in de gaten te kunnen houden, is het belangrijk dat je regelmatig de verschillende waterwaarden van je aquarium meet met aquarium watertests. Een van deze waarden is de gH-waarde. In deze blogpost lees je wat deze waarde inhoudt, wat de gevolgen zijn van te hard of te zacht water, en wat je kunt doen om de waarden aan te passen.


Wat betekent gH waarde?

De gH-waarde (gezamenlijke Hardheid) vertegenwoordigt de totale ‘hardheid’ van het aquariumwater. Wanneer een test aangeeft dat de gH-waarde te hoog is, betekent dit dat de totale hardheid te hoog is. Oftewel, de concentratie van alle opgeloste stoffen in je aquarium. Hierbij kun je denken aan aardalkalimetalen zoals magnesiumzouten en calcium. Is er sprake van een te lage waarde, dan heb je ‘zacht’ water.

Hoe meet ik de gH-waarde?

Je kunt de hardheid van je aquariumwater meten door gebruik te maken van een teststrip of een druppeltest. Een teststrip geeft je een snelle uitslag en kun je prima gebruiken voor het regelmatig controleren van je waterwaarden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de HS aqua teststrips 6-1. Met deze teststrips controleer je zes verschillende waarden in één keer test, waaronder de gezamelijke Hardheid.

hs aqua teststrips gh waarde

HS Aqua teststrips meten ook de gH waarde.

Wil je een nauwkeurige test, bijvoorbeeld omdat je vermoedt dat er een probleem is met de hardheid van het aquariumwater, dan kun je beter voor een specifieke gH-test gaan zoals de HS Aqua GH-test.

gh waarde test

Specifieke test voor de gH waarde.

Wat is de juiste gH-waarde voor mijn aquarium?

Over het algemeen geldt dat een gH-waarde tussen de 6 en 12 goed is voor een gezelschapsaquarium. Dit kan echter variëren afhankelijk van de vissoorten die in je aquarium leven. Sommige vissoorten vereisen harder water, andere juist weer zachter water. Laat je hierover goed informeren bij het aanschaffen van nieuwe vissen!

gH 0-4 = Zeer zacht water
gH 4-8 = Zacht water
gH 8-12 = Middel hard water
gH 12-30 = Hard water
gH 30+ = Zeer hard water

Wat zijn de gevolgen van te hard of te zacht water?

De gH-waarde heeft veel invloed op de groei van aquariumvissen en aquariumplanten, maar ook op micro-organismen. Hoewel vissen zich over het algemeen redelijk goed kunnen aanpassen aan een aquarium met wat harder water, is het toch belangrijk deze goed in de gaten te houden. Als er bijvoorbeeld een teveel aan zouten is, kunnen deze vocht uit de celwanden van je aquariumplanten trekken. Hierdoor gaan ze dood, en dat heeft weer gevolgen voor de andere waterwaarden. Alles staat met elkaar in verbinding, en een te hoge of te lage waarde van een bepaalde stof heeft vrijwel altijd gevolgen voor andere waterwaarden.

Hoe kan ik de gezamenlijke Hardheid aanpassen?

gh waarde verhogen met gh plusDe gH-waarde verlagen: Is het aquariumwater te hard? Dan kun je dit verlagen door een deel van het water te verversen met osmose water of regenwater. Bij het toevoegen van regenwater is het wel belangrijk dit eerst te filteren om verontreiniging te voorkomen. Je kunt ook afgekoeld gekookt water aan het aquarium toevoegen.

De gH-waarde verhogen: Blijkt uit de test dat je aquariumwater te zacht is? Dan is het belangrijk om te weten dat keukenzout toevoegen geen goede oplossing is. Dit bevat namelijk alleen maar natrium en chloride. Hiermee maak je het water niet harder. In plaats daarvan raden we aan een speciaal product te gebruiken om het water harder te maken, zoals bijvoorbeeld HS aqua gH Plus. Een andere optie is het toevoegen van kalkhoudend decoratiemateriaal toevoegen; dit wordt vaak gedaan wanneer de verschillende vissoorten afwijkende eisen hebben.

Belangrijk: Zoals bij alle waterwaarden is het het beste om de gH waarde geleidelijk te veranderen. Verandert deze waarde te plotseling, dan bestaat er een kans dat je vissen dit niet overleven.

 

 

Meest gestelde vragen over gH-waarde

Wat is de gH-waarde?

De gH-waarde geeft de totale 'hardheid' van het aquariumwater weer. Dit geeft aan hoeveel stoffen er in je aquarium zitten.

Hoe meet je de gH-waarde?

Je kunt de hardheid van je aquariumwater meten met een teststrip of een druppeltest. Beide geven vergelijkbare resultaten, maar de druppeltesten zijn meestal iets nauwkeuriger.

Wat is een goede gH-waarde?

De optimale gH-waarde hangt af van het soort vis dat je wil houden. Over het algemeen is een gH-waarde tussen 6 en 12 goed.

Hoe kan ik de gH-waarde verlagen?

Om de gH-waarde te verlagen, kun je een middel gebruiken of water met een lagere gH toevoegen. Verlaag de gH door een deel van het water te verversen met osmosewater of regenwater.

Hoe kan ik de gH-waarde verhogen?

Soms is de gH te laag. Om de gH-waarde te verhogen, moet je gH-middelen gebruiken om het tot een leefbaar niveau te verhogen, zoals HS Aqua gH-Plus.

Wat beïnvloedt de gH-waarde?

Laat je niet misleiden door de eenvoud van de gH-waarde. De gH-waarde heeft veel invloed op de groei van aquariumvissen en aquariumplanten.

Waarom is gH belangrijk?

De gH-waarde bepaalt de groei van planten en vissen. Een hoge gH kan bijvoorbeeld vocht uit de celwanden van je aquariumplanten trekken. Hierdoor sterven ze.

 

Related Posts