Waterwaarden kunnen je veel vertellen over de gezondheid van je aquarium. Door deze waarden te testen met behulp van aquarium watertests, weet je meteen welke waarden wel of niet goed zijn. Aan de hand hiervan kun je vervolgens snel een oplossing bieden om de betreffende waarden te verhogen of te verlagen en te voorkomen dat de situatie verergert. Op die manier kun je de gezondheid van je aquarium waarborgen en je aquariumbewoners beschermen.
Welke waarden kun je meten?
Er zijn veel verschillende waterwaarden die je kunt meten. Sommige waterwaarden beïnvloeden voornamelijk je vissen, andere waarden hebben juist meer impact op je aquariumplanten. En weer andere waarden beïnvloeden de vorming van algen. Hieronder volgt een lijstje met belangrijke waarden om in de gaten te houden in je aquarium:
[dt_list style=”1″ bullet_position=”middle” dividers=”true”][dt_list_item image=””]O2 (zuurstof)[/dt_list_item]- pH (zuurgraad)
- gH (hardheid)
- NO2 (nitriet)
- CO2 (koolstofdioxide)
- Fe (ijzer)
- kH (carbonaathardheid)
- PO4 (fosfaat)
- NO3 (nitraat)
- NH3 (ammoniak)
- NH4 (ammonium)
- Cl (chloor)
- Cu (koper)
Hoe vaak moet ik de waterwaarden meten?
Bij pas opgestarte aquaria raden we aan om wekelijks de waterwaarden te testen. Zodra alles stabiel is, kun je de frequentie verlagen naar één keer in de twee weken en uiteindelijk naar één keer per maand. Door regelmatig te meten kun je tijdig ingrijpen als er iets niet goed gaat en voorkom je dat je aquariumbewoners hier het slachtoffer van worden.
Welke aquarium watertests zijn er?
Je kunt de verschillende waterwaarden meten met behulp van aquarium watertests. We maken daarbij onderscheid tussen teststrips en druppeltests:
- Teststrips
Voor een regelmatige controle van je aquariumwater zijn teststrips zeer geschikt. Hiermee krijg je snel een inzicht in de belangrijkste waterwaarden en kun je snel handelen als er iets niet goed is. Een goed voorbeeld van teststrips zijn de HS Aqua teststrips 6-1. Eén pak bevat maar liefst 50 teststrips. Met één teststrip kun je in één keer meerdere waterwaarden meten: de pH waarde (zuurgraad), gH waarde (hardheid), kH waarde (carbonaathardheid), NO2 waarde (nitriet), NO3 waarde (nitraat) en de Cl waarde (chloor).
- Druppeltests
Als je steeds met één afwijkende waterwaarde geconfronteerd wordt, is het raadzaam hiervoor een specifieke druppeltest in huis te halen. Zo hebben we bijvoorbeeld de HS Aqua pH-test voor het meten van de zuurgraad, de HS Aqua PO4-test voor het meten van de fosfaatwaarde, en de HS Aqua Ca-test voor het meten van het calciumgehalte. Druppeltests zijn vaak wat duurder in aanschaf, maar wel veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan standaard teststrips.
Teststrips van HS Aqua
Tot slot
Door regelmatig de waterwaarden te maten met aquarium watertests kun je direct ingrijpen wanneer het aquarium uit balans dreigt te raken en voorkomen dat de problemen verergeren.
Meest gestelde vragen over aquarium watertests
Wanneer meet je de waterwaarden?
Het juiste moment om waterwaarden te testen komt vaak voor. Het kan elke week of om de week zijn. Voor net opgestarte aquaria raden wij aan om wekelijks de waterwaarden te testen.
Welke soorten watertesten zijn er?
Je kunt uit 2 soorten tests kiezen: teststrips en druppeltesten. Elk van deze heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Welke waterwaarde kun je meten?
De waterwaarden die gemeten kunnen worden zijn afhankelijk van de test die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld niet de waterhardheid meten met een NO2-test.
Welke invloed hebben waterwaarden op het aquarium?
Je aquarium heeft veel waterwaarden. Ze hebben allemaal invloed op verschillende dingen, maar ze hebben allemaal op de een of andere manier een negatieve invloed op je vissen.