Zelf visvoer kweken is echt ideaal. Ten eerste bespaart het kosten. Ten tweede is het geven van levend voer een goede manier om een goede eetlust en een jachtinstinct bij je vissen op te wekken, die daardoor actiever en gezonder worden. Bovendien is zelfgekweekt visvoer veel verser. Ook als je (een deel van) het zelfgekweekte visvoer invriest om later te geven, is het nog altijd verser dan vlokken of andere soorten artificieel visvoer. Wil jij ook zelf visvoer kweken? In deze blogpost leggen we uit hoe je dat kunt doen!Â
Zelf visvoer kweken: Artemia kreeftjes
Artemia kreeftjes zijn gemakkelijk zelf te kweken en kunnen levend gevoerd worden. Daarbij bevatten ze heel veel vitamines en andere noodzakelijke voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van je vissen. Daarbij zorgt het caroteen dat de Artemia kreeftjes bevatten dat je vissen intensievere kleuren krijgen.
Waar begin ik?
Er zijn verschillende manieren om Artemia kreeftjes te kweken. Kijk eens bij het kweekvoer in onze shop; hier vind je alles dat je nodig hebt om zelf Artemia kreeftjes te kweken. Als je het nog nooit eerder gedaan hebt, is het het makkelijkste om gewoon een kweekset aan te schaffen. Daarmee kan het eigenlijk niet misgaan! Onze Hobby Incubator set is dan zeker een aanrader. Dit pakket bevat alles dat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met het kweken van Artemia kreeftjes.
Wat heb ik nodig?
- Incubator
- Kweekschaal
- Pomp
- Startvoer
- Zeef
- Artemix
Wat moet ik doen?
Als je een kweekset aanschaft, dan zit hier altijd een handleiding bij waarin uitgebreid beschreven staat wat je moet doen.
Goed om te weten:
Hoe kleiner de mazen van de zeefjes die je gebruikt, hoe meer kreeftjes je uit je kweekbak haalt. Met grotere mazen haal je er minder kreeftjes uit, maar deze zijn dan wel groter.
Zelf visvoer kweken: Daphnia (watervlooien)
Je kunt er ook voor kiezen om Daphnia te kweken, oftewel watervlooien. Watervlooien zijn niet alleen een fantastische voedingsbron voor je aquariumbewoners, ze maken ook korte metten met zweefalgen! Je kunt gedroogde watervlooien kopen, maar ze zijn ook heel gemakkelijk zelf te kweken. Dus wil je beginnen met zelf visvoer kweken, dan is dit prima manier om te beginnen.
Waar begin ik?
Voor het kweken van watervlooien hoef je geen kweekset aan te schaffen. Je kunt dit gemakkelijk doen met een aantal huis, tuin en keukenspullen die je misschien al wel allemaal in huis hebt.
Wat heb ik nodig?
- Een transparante kweekbak
- Voedingsstoffen zoals vlokken, gist en melk
- Regenwater of anders kraanwater
- Schepnetje
- Gaas
- 1 zakje watervlooien (van de dierenwinkel)
Wat moet ik doen?
- Vul de kweekbak (een oud aquarium of een grote glazen bak werken prima) met regenwater en dek hem af met een stuk gaas, zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen.
- Zet de bak voor een raam in direct zonlicht. Dit zorgt voor algengroei, wat noodzakelijk is omdat dit voedsel voor de watervlooien is. Zorg wel dat de temperatuur van het water niet boven de 28 graden komt; daarboven groeien ze niet meer.
- Doe er een scheutje melk bij en laat de bak twee weken staan. Gooi er na één week nog een beetje vlokvoer bij.
- Na ongeveer twee weken begint het water groen te kleuren. Haal een zak watervlooien bij de dierenwinkel en laat deze los in het water.
- De watervlooien zullen zich vermenigvuldigen. Als het goed is, begint het water al snel helder te worden. Als dat gebeurt gooi je er nog wat melk, gist of vlokvoer
- Je hebt nu een onbeperkte voorraad visvoer gekweekt!
Goed om te weten:
Regenwater is qua samenstelling het meest ideaal om watervlooien te kweken. Maar in principe moet het ook met kraanwater lukken!
Meest gestelde vragen over zelf visvoer kweken
Hoe kweek ik mijn eigen visvoer?
Als je je eigen voedsel wil kweken, heb je de juiste benodigheden nodig. Om te beginnen heb je een broedmachine, kweekbak, pomp, startvoer, zeef en Artemix nodig.
Is het goed om je eigen visvoer te kweken?
Het kweken van je eigen visvoer is ideaal. Ten eerste bespaart het kosten, maar zorgt het ook voor een betere voeding voor je vissen.
Wat moet ik weten over het verbouwen van mijn eigen visvoer?
Hoe kleiner de mazen van de zeven die je gebruikt, hoe meer schaaldieren je uit je kweekbak haalt. Met grotere mazen krijg je minder kreeftachtigen, maar ze zullen wel groter zijn.
Welk visvoer kun je zelf verbouwen?
Als het gaat om het kweken van je eigen visvoer, heb je een paar opties: in de eerste plaats heb je Artemia schaaldieren en Daphnia (watervlooien). Kies er een die je goed lijkt.
Wat is het makkelijkste visvoer om te kweken?
Hoewel je een aantal opties hebt, zijn Artemia-schaaldieren het makkelijkst om te kweken. Ze bevatten ook veel vitamines en andere noodzakelijke voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van je vissen.