Als je een aquarium hebt zul je waarschijnlijk veel tijd besteden aan uitzoeken van wat normaal is en wat niet. Verschijnselen kunnen soms erg lastig te onderscheiden zijn. Neem nu bijvoorbeeld wormen bij vissen. Wat voor wormen zijn er? Welke soorten zijn gevaarlijk voor je vissen? En als je constateert dat je vissen wormen hebben: hoe kom je er dan vanaf?
Soorten wormen bij vissen
Er zijn verschillende soorten wormen die bij vissen in je aquarium kunnen voorkomen. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten voor je op een rijtje gezet.
Zuigwormen (Trematoda)
Zuigwormen behoren tot de stam van de platwormen (platyhelminthes). Zuigwormen zijn microscopisch klein, dus je kunt ze niet met het blote oog zien. Zuigwormen komen in kleine aantallen in de meeste aquaria voor. Dat is normaal en zal meestal ook geen klinische symptomen geven. Maar het kan voorkomen dat hun aantallen zich snel vermenigvuldigen en je geconfronteerd wordt met een uitbraak van zuigwormen. In dat geval is het wél om je vissen te behandelen en het aantal zuigwormen terug te drinken. Want ondanks het feit dat ze zo klein zijn, kunnen ze ernstige irritaties veroorzaken aan de huid, kieuwen en ogen van je vissen. Je kunt een uitbraak van zuigwormen herkennen aan een rode, geïrriteerde huid bij je vissen. Ook kunnen ze tegen objecten aan gaan schuren.
Behandeling: Behandel je vissen met Camacell tegen worm infecties.
Ankerwormen (Lernaea)
Ankerwormen zijn wormen die met het blote oog kunnen worden waargenomen. Ze worden maximaal 2 centimeter lang. Een ankerworm bijt zich vast in de huid van een vis en zuigt het bloed op, net zoals een teek doet. Dit resulteert vaak in zweren en andere huidbeschadigingen. Hoe langer de ankerwormen op de vis blijven zitten, hoe zwakker de vis zal worden. Daardoor neemt ook het risico op secundaire infecties toe.
Behandeling: Behandeling van ankerwormen bestaat doorgaans uit een combinatie van medicatie en het handmatig verwijderen van de parasieten uit de vis.
Borstelwormen (Polychaeta)
Borstelwormen komen eigenlijk uitsluitend voor in de zee, dus je zult ze niet snel aantreffen in een tropisch aquarium. Maar ze kunnen natuurlijk wel in een zoutwater aquarium opduiken. Hoe weet je of je met borstelwormen te maken hebt? Nou, ze steken! Borstelwormen hebben kleine stekeltjes die ze net als een stekelvarken activeren wanneer ze zich bedreigd voelen. Als je ze aanraakt, kunnen de stekeltjes je huid penetreren en injecteren ze een zenuwgif dat irritaties en een brandend gevoel veroorzaakt. Het goede nieuws is dat de gewone borstelwormen je vissen geen kwaad doen; ze vormen eigenlijk alleen een probleem voor jou.
Behandeling: De beste manier om van borstelwormen af te komen is door te zorgen dat ze geen (of in elk geval niet voldoende) voedsel meer hebben. De meeste uitbraken zijn een gevolg van overvoeren. Als je vissen niet al het voer opeten, zinkt de rest naar de bodem, waar de jonge borstelwormpjes in het substraat liggen te wachten. Zorg dus dat je minimaal voert, zodat er niets meer op de bodem kan vallen.
Lintwormen (Cestoda)
Lintwormen behoren net als zuigwormen tot de platwormen (platyhelminthes). Het is vaak lastig om een diagnose te stellen; je merkt vaak pas dat je met lintwormen te maken hebt als je vissen al sterk vermagert en verzwakt zijn.
Behandeling: Orale medicatie (bijvoorbeeld met Camacell) werkt doorgaans het beste voor het bestrijden van lintwormen.
Rondwormen (Nematoda)
Rondwormen vormen een van de grootste groepen van wormen. Er bestaan naar schatting wel 10 miljoen soorten! Een van de rondworm soorten die vaak in aquaria wordt aangetroffen zijn de haakwormen (Acanthocephala). Deze parasieten hebben een snuit met haakjes die hen in staat stelt om zich in de darmwand van de vis vast te zetten. Daar leggen ze eitjes, welke vervolgens weer via de ontlasting van de vis in het water terecht komen. De larven die uit de eitjes komen besmetten vervolgens weer andere vissen. Een uitbraak is te herkennen aan lusteloze, vermagerde en verzwakte vissen en vaak een witachtige, slijmerige ontlasting.
Behandeling: Vissen met rondwormen kunnen worden behandeld met Levamisole.
Wormen bij vissen voorkomen
Wanneer je geconfronteerd wordt met (potentiele) parasieten is voorkomen altijd beter dan genezen. Maar geen enkel aquarium is immuun voor wormen. Je kunt nooit garanderen dat een aquarium 100% vrij is van wormen. Het beste dat je kunt doen om worminfecties bij vissen te voorkomen is:
- Je aquarium zo goed mogelijk onderhouden;
- Regelmatig de waterwaarden testen;
- Je vissen goed in de gaten houden;
- Het immuunsysteem van de vissen verhogen met HS Aqua Fish Guard;
- Zieke vissen onmiddellijk in quarantaine plaatsen.
Als je de hierboven genoemde zaken in acht neemt, zul je weinig tot geen problemen met wormen ervaren.
Meest gestelde vragen over wormen bij vissen
Wat voor soort wormen zijn er?
Er zijn veel soorten viswormen die je vissen kunnen infecteren. Sommigen van hen zijn zuigwormen, borstelwormen, ankerwormen en rondwormen. Er zijn er nog veel meer en ze hebben allemaal verschillende behandelingen.
Zijn viswormen gevaarlijk?
Het gevaar van viswormen hangt af van het type visworm. Borstelwormen zijn bijvoorbeeld niet schadelijk voor je vissen, maar lintwormen en ankerwormen wel.
Wat zijn zuigwormen?
Slakkenwormen zijn microscopisch kleine wormen die, wanneer ze zich vermenigvuldigen, staartvinnen kunnen veroorzaken. Ze veroorzaken ernstige irritaties aan de huid, kieuwen en ogen van je vissen.
Wat zijn borstelwormen?
Borstelwormen zijn een soort worm die in zout water voorkomt. Ze zijn niet gevaarlijk voor vissen, maar wel voor jou. Borstelwormen hebben kleine stekels die steken wanneer ze zich bedreigd voelen. Als je ze aanraakt, kunnen de stekels je huid binnendringen en een zenuwgas injecteren dat irritatie en een branderig gevoel veroorzaakt.
Wat zijn ankerwormen?
Ankerwormen zijn wormen die met het blote oog te zien zijn. Ze bijten vaak in de huid van een vis en zuigen het bloed op, net als een teek. Dit resulteert vaak in zweren en andere huidletsels.
Hoe voorkom je wormen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Geen enkel aquarium is echter immuun voor wormen. Je kunt nooit garanderen dat een aquarium 100% wormvrij is. De beste manier om je aquarium veilig te houden, is door je aquarium zo goed mogelijk te onderhouden.Test regelmatig de waterwaarden; houd je vissen goed in de gaten, verhoog het immuunsysteem van de vissen met HS Aqua Fish Guard en zet zieke vissen onmiddellijk in quarantaine.