Heb je last van algen in je aquarium? Dan is het ten eerste belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Ook kun je vast wel wat hulp gebruiken bij het verwijderen van algen. Algeneters kunnen je daarbij helpen! Ja, er zijn verschillende aquariumbewoners die algen eten. Sommige algeneters zijn echte algenmonsters, andere pikken hier en daar een algje mee. Maar wat algen eten algeneters eigenlijk het liefst? Eten ze echt alleen maar algen, of hebben ze ook behoefte aan andere voeding?
Snel veel algen bestrijden? Probeer Tetra Algumin, ons meest verkochte product tegen algen!
Wat eten algeneters het liefst?
#1. Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)
De Siamese algeneter is een van de meest populaire algeneters voor het aquarium. Hij helpt je bij het verwijderen van baardalg, puntalg en draadalg. Maar hij lust ook vrijwel alle andere hapjes die op de bodem terecht komen: garnaaltjes, diepvriesvoer, vlokvoer… eigenlijk meer een alleseter dus!Â
#2. Vuurgarnaal of Red Cherry garnaal (Neocaridina heteropoda)
De vuurgarnaal is eveneens een alleseter. Hun voorouders eten in het wild praktisch alles dat ze kunnen vinden, en dat doen ze ook in het aquarium. Behalve aan algen doen ze zich graag tegoed aan rottende plantenrestjes en (restanten) visvoer. Deze algeneters kunnen je dus ook heel goed helpen om je aquarium schoon te houden! Mocht het nodig zijn om je vuurgarnalen bij te voeren, dan kun je ze wat geblancheerde groenten geven. Ze eten ook vrijwel alle soorten visvoer die naar de bodem zakken.
#3. Naaldmeerval (Farlowella acus)
De naaldmeerval mag dan in de categorie algeneters vallen, hij staat er niet bepaald om bekend grote hoeveelheden algen te verslinden. En als hij wel aan algen knabbelt, dan alleen aan puntalgen. Als je een naaldmeerval neemt, is het dus belangrijk om voldoende alternatief voedsel aan te bieden. Zijn favoriete snack? Een lekker gekookt komkommertje!
#4. Antennemeerval of Borstelneus (Ancistrus dolichopterus)
De antennemeerval eet graag baardalgen, hoewel de puntalg toch wel zijn favoriete snack is! Die werkt hij moeiteloos naar binnen met zijn zuigmond. Andere algen zal hij echter links laten liggen. Voedselresten daarentegen zal hij zeker waarderen! Mocht het nodig zijn om je antennemeervallen bij te voeren, dan kun je bijvoorbeeld HS Aqua Spirulina visvoer voor algeneters geven.
#5. Dwergmeerval (Otocinclus affinis)
De dwergmeerval is een echte herbivoor en een goede algeneter. Zo snoept hij graag van bruine algen; die eet hij ook in het wild. Het is wel belangrijk om de hoeveelheid algen in je aquarium goed in de gaten te houden. Op basis daarvan bepaal je hoeveel je bij moet voeren. Je kunt bijvoorbeeld Tetra Pleco wafer voor bodemvissen gebruiken als bijvoeding, maar je ze lusten ook zachtere groene groenten, zoals spinazie, sla, courgette en spruitjes. Zorg dat de groenten die je geeft naar de bodem van het aquarium zinken en haal eventuele niet-opgegeten stukjes groenten na maximaal 24 uur uit de bak.
#6. Armano garnaal of Japonica garnaal(Caridina multidentata)
Armano garnalen staan erom bekend dat ze super effectieve algeneters zijn. Ze smullen van draadalgen, baardalgen en staghorn algen. Naast algen eet deze algeneter ook graag detritus, oftewel dood organisch materiaal. De meeste aquaria zijn echter niet ‘vies’ genoeg om een groepje Armano’s langere tijd in leven te houden. Dus wanneer de hoeveelheid algen en detritus in je aquarium afneemt, moet je je Armano’s wel bijvoeren. Bijvoeren is vooral belangrijk wanneer de Armano’s moeten vervellen; het ontwikkelen van een nieuw exoskelet vereist namelijk extra calcium en andere voedingsstoffen. Omdat Armano’s omnivoren zijn eten algeneters als deze praktisch alles en kun je ze naast speciale garnalenvoeding in principe van alles geven. Maar ook bij deze algeneters moet je niet vergeten om niet-opgegeten voedselrestjes na een paar uur uit de bak te halen. Rottend voedsel kan namelijk voor ernstige problemen zorgen!Â
#7. Zebra slak (Neritina natalensis)
De zebra slak is je ideale bondgenoot in de strijd tegen zowel puntalgen als bruine algen; hij is dol op beide! Omdat dit diertje een echte planteneter is, moet je wel zorgen voor voldoende alternatief voedsel zoals sla en komkommer. Doe je dat niet, dan zal hij zich wellicht tegoed doen aan je aquariumplanten zodra er geen algen meer te eten zijn. Je kunt eventueel ook bijvoeren met algentabletten of HS Aqua aanvullend voer voor plantenetende vissen.Â
Tot slot
Ter afsluiting willen we nog even benadrukken dat je met één of zelfs meerdere algeneters in je aquarium niet moet verwachten dat je van een algenexplosie afkomt. Ja, ze kunnen je helpen om algen te verwijderen. Sommige soorten kunnen zelfs helpen je aquarium schoon te houden door rottend organisch materiaal op te eten. Maar als je wilt voorkomen dat algen terugkomen moet je toch echt de oorzaak aanpakken. Dat betekent dus ook regelmatig de waterwaarden meten!
Meest gestelde vragen over algeneters
Hoe bestrijd ik algen met vissen?
Om algen met vissen en garnalen te bestrijden, moet je er een uitkiezen die bij je aquarium past, bijvoorbeeld Vuurgarnalen of Naaldmeervallen.
Welke vissen eten algen?
Er zijn veel soorten algenetende vissen. Een voorbeeld is de Siamese algeneter. Deze vissoort helpt baardalgen, puntalgen en draadalgen te bestrijden.
Wat garnalen eten algen?
Vuurgarnalen of Rode Kersgarnalen bestrijden algen, ook eten zij graag rottende plantenresten. De Armano garnalen staan bekend als supereffectieve algeneters. Let wel op dat ze kunnen sterven als er niet genoeg vuil in je aquarium zit.
Welke slakken eten algen?
Je moet echt voorzichtig zijn bij het gebruik van algenetende slakken. Als er geen algen meer zijn, gaan ze op je planten kauwen. Maar als je er echt een wil, is de Zebra-slak een goede optie.
Kunnen vissen en garnalen algen bestrijden?
Ja, ze kunnen je helpen algen te verwijderen. Sommige soorten kunnen zelfs helpen om je aquarium schoon te houden door rottend organisch materiaal te eten.
Kunnen algeneters een algenexplosie bestrijden?
Nee, ze kunnen niet een algenexplosie bestrijden. Ze kunnen je wel helpen van algen af te komen in mindere hoedanigheid.