Aquarium beginners

Zo voorkom je een te heet aquarium bij extreme temperaturen!

hoge temperaturen aquarium

De (extreem) hoge temperaturen die we in de zomer ervaren kunnen negatieve gevolgen hebben voor je aquarium en aquariumbewoners. De potentiële effecten zijn afhankelijk van de grootte van je aquarium, het soort vissen, de kwaliteit van het water, de watercirculatie en de omgevingstemperatuur. Korte hittegolven zijn doorgaans geen probleem, maar hoe warmer het weer wordt en hoe langer het aanhoud, hoe meer problemen je kunt ervaren. Zeker als je thuis geen airco hebt. Extreme temperaturen kunnen leiden tot een te heet aquarium, en dat kan ernstige gevolgen hebben. Overweeg om een Aqua Cooler aan te schaffen.

Hoe vissen reageren op temperatuurveranderingen van het water

Hoewel sommige vissen (zoals de Discusvis) juist lijken op te leven bij hogere temperaturen, geven de meeste tropische vissen de voorkeur aan een watertemperatuur van 23 tot 26 graden. Gewone goudvissen zijn op hun best bij 16 tot 20 graden, maar er zijn goudvissoorten die liever een temperatuur van 20 tot 23 graden hebben. Naarmate de watertemperatuur stijgt, gaan ook de stofwisseling en het activiteitsniveau van de vissen omhoog. Dat betekent dat ze meer zuurstof nodig hebben. Maar omdat het warmere water de opgeloste zuurstof minder goed kan vasthouden, kunnen er problemen ontstaan. Zorg dus dat je een goede thermometer hebt en hou de watertemperatuur goed in de gaten op hete dagen. 

Het is op warme dagen goed mogelijk dat je ineens (meer) algen waarneemt. En door een explosie van heteromorfe bacteriën kan voorheen helder water ineens een witte waas krijgen. 

De eerste tekenen van stress bij je vissen als gevolg van het warme weer zijn snelle bewegingen van de vinnen, en naar adem happen aan het wateroppervlak. Die eerste tekenen moeten voor jou al het signaal zijn om in actie te komen. Stress heeft bij vissen, net als bij mensen, een negatieve impact op het immuunsysteem. Dat betekent dat ze meer risico lopen op visziektes. In ernstige gevallen kan het filtersysteem niet efficient genoeg werken, en schieten je NH4 waarde en NO2 waarde de lucht in. Met alle gevolgen van dien. 

Zo voorkom je een te heet aquarium

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een te heet aquarium in de zomer wat af te koelen:

  • Installeer een beluchter of plaats een luchtsteen om de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water te maximaliseren.
  • Doe het deksel van het aquarium open en plaats een ventilator zo dat de lucht over de oppervlakte wordt geblazen. Let op, je moet het waterniveau misschien een paar centimeter laten zakken om te voorkomen dat de vissen eruit springen.
  • Doe kleine waterwisselingen met iets koeler water, terwijl je in de gaten houdt dat de watertemperatuur niet te snel omlaag gaat.
  • Vul een zak met ijs en laat deze in het water drijven om de watertemperatuur voorzichtig omlaag te brengen. Let op, de temperatuur mag in een tijdsbestek van 4 uur niet meer dan 2 graden zakken.
  • Gooi geen ijsblokjes direct in het aquarium, tenzij je deze gemaakt hebt met omgekeerd osmosewater of ontchloord water.
  • Zet niet zomaar de aquariumverwarming uit! Je loop dan namelijk het risico dat de de omgevingstemperatuur ineens snel daalt (en daarmee het water ook), of dat je vergeet hem weer aan te zetten. Een abrupte, drastische daling van het aquariumwater kan visziektes en parasieten triggeren.
  • Zet de aquariumverlichting uit of beperkt het aantal uren dat de verlichting aan is. Je verlichting genereert namelijk ook warmte.
  • Sluit de gordijnen om te voorkomen dat er direct zonlicht op het aquarium valt.
  • Overweeg om een Aqua Cooler aan te schaffen.
Aqua Cooler

Hobby Aqua Cooler ventilatoren

 

Deze luchtsteen van HS Aqua kan helpen het zuurstofgehalte op peil te houden bij hoge temperaturen.

Tot slot

Welke manieren je ook toepast om een te heet aquarium in de zomer te voorkomen, zorg er voor dat de temperatuurveranderingen geleidelijk zijn. Te snelle dalingen en stijgingen van de watertemperatuur moet je altijd zien te vermijden. 

Meest gestelde vragen over te heet aquarium

Hoe reageren vissen op veranderingen in watertemperatuur?

Vissen hebben de neiging om een beetje te veranderen, afhankelijk van de temperatuur. Naarmate de watertemperatuur stijgt, stijgen ook de stofwisseling en het activiteitsniveau van de vis.

Van welke temperatuur houden vissen?

Elke vis houdt van verschillende temperaturen. Zo prefereren de meeste tropische vissen een watertemperatuur van 23 tot 26 graden. Gewone goudvissen zijn op hun best bij 16 tot 20 graden.

Related Posts