Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

NO2 waarde: te veel nitriet kan dodelijk zijn voor je vissen!

HS Aqua NO2 test nitriet

Het gedrag van je vissen kan je veel vertellen over de gezondheid van je aquarium. Zie je dat je vissen snel ademen en ineens dicht bij de bodem hangen? Of schuren ze tegen voorwerpen aan? Zijn de kieuwen rood van kleur? Dan is het zaak om meteen je waterwaarden te controleren. Deze symptomen kunnen namelijk betekenen dat de NO2 (nitriet) waarde van je water te hoog is, en dat kan dodelijke gevolgen hebben voor je aquariumbewoners.


Wat betekent de NO2 waarde?

NO2 is de scheikundige aanduiding voor nitriet. Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen. In een gezond aquarium verloopt dit proces doorgaans zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat zich te veel nitriet in het aquarium ophoopt. Een te hoge NO2 waarde komt vooral voor bij beginnende aquariums. Een verhoging in de nitriet waarde in een later stadium kan wijzen op rottende aquariumbewoners. De NO2 waarde is een waarde die je goed in de gaten moet houden. Een te hoge waarde is namelijk ontzettend slecht voor je aquariumvissen en kan zelfs dodelijk zijn. Daar komen we zo meteen op terug.

Wat zijn de gevolgen van te veel nitriet in het water?

Een gezonde NO2 waarde is lager dan 0,3 mg/l. De maximale hoeveelheid nitriet die er in een aquarium mag aanwezig zijn is 0,5 mg/L. Een te hoge NO2 waarde is ontzettend gevaarlijk voor je aquariumvissen. Is de NO2 waarde te hoog, dan kunnen je vissen stikken doordat het zuurstoftransport in het bloed wordt geblokkeerd. In dat geval spreken we van nitrietvergiftiging. 

Hoe kan ik de NO2 waarde of hoeveelheid nitriet meten?

Waterwaarden meten is belangrijk. Je kunt de NO2 waarde meten op twee manieren:

  • Met een simpele teststrip
  • Met een druppeltest

Teststripjes (zoals deze HS Aqua teststrips) geven een algemene indicatie van je waterwaarden. Heb je het vermoeden dat er iets mis is met de NO2 waarde in je aquarium, dan is het verstandig om een druppeltest aan te schaffen. Druppeltests zijn namelijk betrouwbaarder en nauwkeuriger dan teststrips. Een goede test die specifiek bedoeld is voor het meten van de NO2 waarde is de HS Aqua NO2 test.

HS Aqua NO2 test

HS Aqua NO2 test

Hoe kan ik de NO2 waarde verlagen?

Bij een te hoge NO2 waarde kun je de volgende stappen volgen:

  • Controleer of er geen rottende organismen (vissen, planten, etc.) in het aquarium liggen. Als je deze wel tegenkomt, haal ze dan meteen uit de bak.
  • Voer je vissen niet vaker dan nodig is. Zo maken ze namelijk minder ammoniak aan.
  • Ververs 1/3 van het water.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je nooit het filter schoonmaakt als je te maken hebt met een te hoge NO2 waarde! De bacteriën die in het filter zitten zijn namelijk nodig om het nitriet om te zetten in het minder schadelijke nitraat.

Hoe kan ik een te hoge NO2 waarde voorkomen?

Te hoge NO2 waarden komen voornamelijk voor in pas opgestarte aquaria, waar de balans nog niet optimaal is. De bacteriën in het filter hebben dan nog niet de kans gehad zich te vermenigvuldigen. Als je dan in een keer een hele zooi vissen toevoegt, kunnen de bacteriën onmogelijk al die afvalstoffen afbreken.

Is je aquarium net nieuw? Dan is het aan te raden iedere week je waterwaarden te testen. Ook in de dagen nadat je nieuwe vissen hebt toegevoegd aan het aquarium, is het raadzaam dit goed in de gaten te houden. Zodra je aquarium wat ouder is, kun je beginnen met het water iedere twee weken te testen.

Voor alle aquaria geldt: haal altijd dode vissen en planten uit het aquarium! Als je ze pas verwijdert wanneer ze al zijn begonnen met rotten loop je het risico dat je al te laat bent.

Haal dode vissen en aquariumplanten altijd zo snel mogelijk uit je aquarium!

 

Meest gestelde vragen over NO2 waarde

Het NO2-niveau in mijn aquarium is te hoog

Als de NO2-niveaus te hoog zijn controleer of er niks rottends in het aquarium ligt. Voer je vissen niet vaker dan nodig is en verschoon 1/3e deel van het water.

Hoe meet je de NO2-waarde van je aquarium?

Het meten van waterwaarden is belangrijk. Als je vermoedt dat er iets mis is met de NO2-waarde in je aquarium, dan kun je het water testen met een eenvoudige teststrip of met een druppeltest.

Hoe ontstaat NO2 ?

Nitriet maakt deel uit van de nitraatcyclus. Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van de uitwerpselen van je vissen.

Wat is het beste NO2-niveau?

Je moet voorzichtig zijn met de NO2-waarde. Een gezonde NO2-waarde is lager dan 0,3 mg/l. De maximale hoeveelheid nitriet die in een aquarium aanwezig mag zijn is 0,5 mg.

Wat verhoogt de NO2-waarde?

Nitriet is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van de uitwerpselen vanje vissen. Hoe meer afval er is, hoe meer nitraat ontstaat.

Hoe voorkom je NO2-vergiftiging bij je vissen?

De beste manier om het nitraatgehalte laag te houden en nitraatvergiftiging te voorkomen, is door het aquarium schoon te houden. Nitraat is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van de uitwerpselen van je vissen.

Hoe vaak moet je testen op NO2?

De testfrequentie hangt af van de leeftijd van het aquarium Is je aquarium net nieuw? Dan is het raadzaam om elke week je waterwaarden te testen. Zodra je aquarium wat ouder is, kun je elke twee weken het water testen.

Wat zijn symptomen van nitraatvergiftiging bij vissen?

Je vissen kunnen je veel vertellen over de waterkwaliteit. Zie je je vissen snel ademen? Wrijven ze tegen voorwerpen? Zijn de kieuwen rood van kleur? Dit kan wijzen op een nitraatvergiftiging.

Related Posts