Aquarium beginners

Hoe kun je het beste vissen verhuizen?

De meeste mensen die een aquarium kopen, denken er niet aan dat ze die op een gegeven moment misschien willen verhuizen. Maar als je dat op een gegeven moment wel moet doen, is het belangrijk dat je weet hoe je zo’n verhuizing het beste punt aanpakken. Je aquarium en vissen verhuizen vergt namelijk de nodige voorbereiding en een doordachte aanpak. Wij helpen je op weg!

#1. Voorbereiding van de verhuizing

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor vissen verhuizen. Bekijk van tevoren waar je het aquarium in je nieuwe huis gaat neerzetten. Hou daarbij rekening met de lichtinval gedurende de dag, zodat je kunt voorkomen dat je aquarium in de volle zon komt te staan. Heb je een geschikte plek gevonden? Meet dan ook even alle doorgangen, deuren en eventuele trapgaten op. Vergelijk de afmetingen met die van je aquarium. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat je aquarium straks overal doorheen past!

Als je naar een andere woonplaats verhuist, moet je er rekening mee houden dat de waarden van het leidingwater kunnen verschillen met die in je huidige woonplaats. Het smaakt waarschijnlijk precies hetzelfde, maar als je gevoelige vissen hebt kunnen andere waarden wel degelijk gevolgen hebben. Het is dan ook aan te raden om de waterwaarden in je nieuwe woonplaats van tevoren even te testen met een teststrip.

Indien de waterwaarden sterk afwijken van die in je huidige woonplaats en je bang bent dat de verandering je vissen te veel wordt, dan is het slim om je vissen geleidelijk te laten acclimatiseren. Dit kun je doen door voorafgaand aan de verhuizing een jerrycan met water uit het nieuwe huis mee te nemen. Dit gebruik je dan om een of twee keer per week 20% van het water te verversen. Indien dit niet mogelijk is kun je ook een paar jerrycans met water uit de oude woonplaats meenemen naar het nieuwe huis, en dit gebruiken om je vissen rustig aan het nieuwe water te laten wennen. Let erop dat de jerrycans schoon zijn, zodat het water niet vervuild kan raken!

Als het transport enkele uren in beslag neemt, is het raadzaam om je vissen de dag van tevoren niet meer te voeren. Op die manier voorkom je dat het water tijdens het transport te veel vervuild en je dieren zichzelf vergiftigen.

#2. Je vissen verhuizen

Kleine vissen kun je verhuizen in plastic zakken die gevuld zijn met water uit het aquarium. Zorg er daarbij voor dat er nog voldoende lucht (minimaal 50%) is boven het wateroppervlak. Om de hoeveelheid stress voor je vissen tot een minimum te beperken, kun je plastic zakken het beste in een donkere bak vervoeren. Voor het vervoeren van grotere vissen is het handiger om een of meer afsluitbare emmers te gebruiken. Ook hierbij geldt dat je deze vult met water uit het aquarium.

Moet je lange afstanden afleggen? Dan is het belangrijk dat de temperatuur zoveel mogelijk stabiel blijft. Om temperatuurschommelingen te voorkomen kun je de plastic zakken en/of emmers in een koelbox plaatsen. Heb je geen koelbox die groot genoeg is, dan kun je de emmers ook ‘isoleren’ door ze in te pakken met kranten. Bij lange ritten is het raadzaam om de zoveel tijd even de temperatuur van het water te controleren en indien nodig wat warm of koud water toe te voegen. Als je er langer dan een paar uur over doet om op je bestemming te komen, kan het zuurstofgehalte in het water soms teveel afnemen. In dat geval kan het raadzaam zijn om tussendoor wat lucht in het water te spuiten.

#3. Je aquarium verhuizen

Bij kleine aquaria lijkt het soms misschien wel te doen om de bak met inhoud en al te verhuizen. Maar je moet er rekening mee houden dat het gewicht van het water tijdens het verplaatsen te veel druk op het glaswerk kan zetten. Hierdoor kan het aquarium gaan lekken of zelfs uit elkaar klappen! Neem dus het zekere voor het onzekere en leeg je aquarium voor de verhuizing. Zodra de vissen uit de bak zijn, koppel je de apparatuur los en laat je het water weglopen. Daarna schep je de bodembedekking in een (afsluitbare) emmer of bak. De bodembedekking mag, net als de filters, niet gereinigd worden! De bacteriën die in de bodem en de filters leven zijn namelijk van essentieel belang om straks het ecosysteem weer op gang te krijgen. Plantjes kun je vervoeren in emmers of plastic zakken.

Is de bak helemaal leeg? Dan is het slim om deze met piepschuim te bekleden, desnoods alleen bij de randen. Ook bubblewrap kan helpen om je aquarium veilig te vervoeren. Bij grote aquaria kun je overwegen om glaszuigers te gebruiken; zo hebben de verhuizers meer grip. Zorg er in elk geval voor dat het aquarium vlak vervoerd wordt! Op die manier voorkom je dat het glaswerk onder spanning komt te staan.

#4. Aankomst in het nieuwe huis

Als je op je bestemming bent aangekomen, kun je het aquarium op de gewenste plek neerzetten, de bodembedekking erin doen en de bak met water vullen. Zet je plantjes erin en sluit je onderdelen en apparatuur aan. Als je je vissen in een zakje hebt vervoerd, hang je ze eerst met zakje en al in het water. Zo kunnen ze rustig op temperatuur komen. Na een paar uur kun je ze loslaten. Het is aan te raden om je vissen eerst een paar uur te laten bijkomen van alle stress voordat je ze gaat voeren.

#5. Na de verhuizing

Als alles eenmaal weer staat, is het belangrijk om zowel je aquarium waterwaarden als je vissen de eerste dagen goed in de gaten te houden. Stress kan een negatieve impact hebben op de weerstand van je vissen. Om het immuunsysteem een boost te geven kun je zowel voor als na de verhuizing HS Aqua Fish Guard toedienen. Dit middel werkt zowel ondersteunend als preventief. Om een nitraatpiek te voorkomen kun je na de verhuizing een paar extra plantjes toevoegen. Voeg in elk geval de eerste paar weken geen nieuwe vissen toe, zodat je vissen kunnen bijkomen van hun reis en rustig aan hun nieuwe omgeving kunnen wennen.

vissen verhuizen

Related Posts