Aquarium onderhoud, Aquarium water testen, Aquarium waterwaarden

Een gezond aquarium heeft een stabiele pH-waarde (zuurgraad)

Stabiele pH waarde

Voor het gezond houden van je aquarium is het belangrijk om regelmatig de aquarium waterwaarden te meten. Deze waarden kunnen je namelijk veel vertellen over de gezondheid en de behoeften van je aquarium en de bewoners en je helpen om problemen aan te pakken voordat ze verergeren. Een belangrijke waarde om te meten is de pH-waarde.

Waterwaarden kun je het beste testen met 6 in 1 kwaliteit teststrips.


Wat houdt pH in?

De pH waarde geeft de zuurgraad van je aquariumwater aan. Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. Voor een gezelschapsaquarium ligt een gezonde pH waarde tussen de 6,8 en de 7,5. Een hogere waarde wordt basisch genoemd, een lage waarde betekent dat het aquarium te zuur is.

Wat is een stabiele pH-waarde?

Stabiele ph waarde

Voor het verlagen van de pH/KH-waarde

Het pH-niveau fluctueert altijd wat gedurende de dag. Overdag ligt de pH-waarde doorgaans wat hoger, omdat je aquariumplanten CO2 verbruiken. ’s Nachts komt er juist meer CO2 vrij, waardoor de pH-waarde weer daalt. Om een goed beeld te krijgen van de zuurgraad van je aquarium moet je het water dus steeds op hetzelfde tijdstip testen.

Het is belangrijk om de pH-waarde zo stabiel mogelijk te houden. Hevige fluctuaties kunnen namelijk irritaties aan de slijmhuid van je vissen veroorzaken. De pH-waarde staat in nauw verband met de kH-waarde (carbonaathardheid) – als deze stabiel is, zal je pH-waarde dat ook zijn. 

Hoe kan ik de pH-waarde meten en hoe vaak moet ik dat doen?

Een goede, snelle manier om de waarden van je water te testen is door middel van teststrips. Een goed voorbeeld hiervan zijn de teststrips van HS Aqua. Hiermee kun je tegelijkertijd verschillende waterwaarden meten.

Stabiele pH waarde

pH-test van HS Aqua

Een andere manier om de pH-waarde te testen is met een speciale HS Aqua pH test. Deze test is nauwkeuriger en betrouwbaarder omdat hij zich alleen richt op het meten van de pH waarde.

Bij nieuwe aquariums is het aan te raden elke week de pH-waarde te testen. Zodra je aquarium 6 maanden oud is, kun je terugschalen naar een keer per twee weken.

Ondervind je problemen in je aquarium of kom je erachter dat de pH-waarde erg fluctueert? Dan moet je het water wekelijks testen.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge of te lage pH-waarde?

Een te hoge pH-waarde zorgt ervoor dat er teveel ammoniak aangemaakt wordt. Te veel ammoniak is slecht voor de gezondheid van je vissen. Een te lage pH-waarde ligt vaak aan het feit dat je kH-waarde te laag is. Ook dit is erg slecht voor de bewoners van je aquarium. Je vissen kunnen hier uiteindelijk ook aan overlijden. Het beste kun je er voor zorgen dat je pH-waarde stabiel tussen de 6,8 en 7,5 zit.

Wat kan ik doen om de pH-waarde te verhogen of te verlagen?

hs-aqua-ph-plus-150-mlJe kunt de pH-waarde verlagen met een aantal simpele opties. Zo kun je bijvoorbeeld CO2 toevoegen of filteren met turf. Ook kun je een deel van het water vervangen voor zuurder water.

Een andere goede optie voor het verlagen van de zuurgraad is de HS Aqua PH/KH Minus.

Als je de pH-waarde moet verhogen, kun je het beste basisch water toevoegen. Ook het gebruik van HS Aqua PH Plus is een prima optie.

Related Posts