Aquarium onderhoud, Aquarium waterwaarden

De kH waarde (carbonaathardheid) is net zo belangrijk als de pH waarde!

kH waarde

De waterwaarden kunnen je veel vertellen over de kwaliteit van het water en de algehele gezondheid van je aquarium. Een voorbeeld van een waarde die je kunt meten is de kH waarde. Hieronder kun je lezen wat de kH waarde betekent, hoe je deze kunt meten, wat de gevolgen zijn van een te lage of te hoge carbonaathardheid, en hoe je de waardes kunt aanpassen.

Waterwaarden kun je het beste testen met 6 in 1 kwaliteit teststrips.


Wat betekent de kH waarde?

De kH waarde staat voor de carbonaathardheid van het water. Het is een maateenheid die gebruikt wordt om de hoeveelheid opgeloste calcium en magnesium in het water aan te duiden. De carbonaathardheid wordt aangegeven met kH, maar soms ook met dH (Duitse hardheid) of CO32. Carbonaathardheid is van essentieel belang voor het verbinden van de zuren in je aquariumwater.
Een hoge carbonaathardheid houdt in dat de zuren in je aquariumwater sneller verbonden worden, waardoor het water in je aquarium minder zuur wordt. Zo wordt een gevaarlijke stijging van de pH waarde, oftewel de zuurgraad van het water (die fataal kan zijn voor je vissen), voorkomen. De kH waarde wordt dan ook wel de ‘buffer’ van je aquariumwater genoemd. Bestel direct HS Aqua KH Test.

Wat is een gezonde carbonaathardheid?

Een gezonde carbonaathardheid is afhankelijk van wat voor type aquarium je hebt. Voor de meeste tropische vissen is een kH waarde tussen de 4 en 10 ideaal. Dit wordt dan ook zo’n beetje als de standaard voor een goede carbonaathardheid beschouwd. Voor bepaalde soorten cichliden (Malawi, Tanganiki) ligt de ideale kH waarde echter een stuk hoger, tussen de 12 en 18.

Hoe kan ik de kH waarde meten?

kH waarde

kH test van HS Aqua

Je kunt de carbonaathardheid en andere waterwaarden meten met verschillende hulpmiddelen. Voor een standaard controle volstaan gewone teststrips prima. Wil je een meer betrouwbare test hebben omdat je vermoedt dat je toch echt een probleem hebt met je aquarium, dan is een speciale druppeltest een goede optie.

Zo kun je de kH test van HS Aqua gebruiken. Ben je van plan om veel vaker te testen, dan is het de moeite waard om de aanschaf van speciale meetapparatuur te overwegen. Dit is vanzelfsprekend duurder in aanschaf, maar gaat wel veel langer mee en is bovendien betrouwbaarder. Bij beginnende aquariums is het aan te raden het water iedere week te testen. Bestaat je aquarium al wat langer, dan kun je afbouwen naar iedere twee weken.

Wat zijn de gevolgen van een te lage of te hoge kH waarde?

Is de kH van je aquariumwater te laag, dan verlaagt ook de pH waarde en zal het water verzuren. Dit is slecht voor je aquariumvissen en deze kunnen hier uiteindelijk door overlijden.
Aan de andere kant is een te hoge kH waarde ook slecht voor de pH waarde en de vissen die in je aquarium leven. Het beste is om regelmatig de carbonaathardheid van je water te meten en op peil te houden.

Hoe kan ik de carbonaathardheid verhogen?

kh waarde verhogen

Je kunt de kH waarde verhogen met HS Aqua KH Plus

Om de carbonaathardheid te verlagen kun je turf toevoegen aan je aquariumfilter of gebruik maken van Kh Minus. Ook kun je zacht water toevoegen, in de vorm van regenwater of osmosewater (water dat is gefilterd door een omgekeerd osmose apparaat).

Om de carbonaathardheid te verhogen kun je gebruik maken van HS Aqua KH Plus. Dit middel verhoogt de kH waarde van het water zonder de pH waarde te beïnvloeden.

ph-kh-minus

Voor het verlagen van de pH/KH waarde

Om je aquariumwater (en daarmee je aquariumbewoners) gezond te houden, raden we aan om – zeker in het begin – elke week de waterwaarden testen.

Op deze manier kun je tijdig ingrijpen als er iets mis is met je aquarium.

Related Posts