Ziekteverwekkers kunnen ook zijn: de kreeftachtigen of Crustacea. Meestal zijn de ziekteverwekkers zo groot, dat men ze met het menselijke oog kan herkennen. Omdat de kreeftjes zo groot zijn ontstaan natuurlijk ook grote wonden in de huid van de vissen.
Hierdoor is het gevaar oor bacteriële infecties en schimmelinfecties heel groot. Sommige parasieten zijn giftig voor de vissen of kunnen zelfs de vissen verdoven. Dit artikel gaat over het bestrijden van Karperluis, ankerwormen en Visluis in het aquarium.
Een samenvatting: De meest voorkomende visziekten zijn te behandelen met Ectocell. Witte Stip met Ichtocell, schimmels met Fungicell, wormen met Camacell en bacteriën met Spirocell.
Argulus of karperluis, Livoneca of Visluis in het aquarium
Duidelijk zijn de tot 15 mm grote diertjes op de huid van de vissen te herkennen. De vissen schuren aan de decoratie en zijn zeer onrustig. Aan de aanhechtingsplaatsen ontstaan rode plekken door ontstekingen en bacteriële infecties.
Livoneca species, de Zuid-Amerikaanse Visluizen komen bij tropische vissen voor en kunnen afhankelijk van de soort kleiner of groter dan Argulus, de karperluis, zijn. In ieder geval zijn ze langwerpiger dan de Karperluis.
De parasiet die karperluis of visluis veroorzaakt
Beide luissoorten zijn platte kreeftjes met 2 pigmentogen en talrijke pootjes en 2 zuignapjes op de buikzijde. Met een stekel boren de luizen door de huid van de vis en zuigen bloed op. Om de eieren af te zetten verlaten de luizen hun gastheer. De eieren worden aan vaste voorwerpen geplakt. De ontwikkeling tot een volwassen kreeft verloopt in negen larvenstadia.
De luizen kunnen door middel van gif de vissen verdoven of zelfs doden. Bovendien zijn ze bekend voor het overdragen van de ziekteverwekker van de Buikwaterzucht.
Bestrijding van karperluis of visluis
Visluizen kun je met anti-wormmiddelen zoals HS Camacell bestrijden.
Als alleen maar enkele luizen op vissen te vinden zijn kunnen deze ook met een pincet verwijderd worden.
Lernaea, Lernaeocera, Lernaeascus of Ankerwormen
Duidelijk zijn de tot 2 cm grote diertjes op de huid van de vissen te herkennen. De vissen schuren aan de decoratie en zijn zeer onrustig. Aan de aanhechtingsplaatsen ontstaan rode plekken door ontstekingen en bacteriële infecties. De Lernaea’s dringen diep in de huid en spieren van de vis door zodat soms alleen de staart van de beestjes te zien is. Bloedarmoede en vermagering zijn gevolg.
De Parasiet die Ankerwormen veroorzaken
De Lernaeas lijken op een worm met hoorntjes aan de kop. Ook zijn er bij volwassen vrouwtjes 2 eierzakjes goed te zien. Alleen de vrouwtjes zijn parasitair. Met de haken, welke sterk op een anker van een schip lijken, boren de vissen door de huid tot in het spierweefsel van de vis en zuigen bloed op.
Bestrijding van Ankerwormen
Ook Lernaea’s kunnen met wormbestrijdingsmiddelen zoals Camacell. Deze kreeften kunnen niet met de hand verwijderd worden, omdat ze te diep in het spierweefsel zitten.
Ergasilus (kieuwkreeftje) in het aquarium
Deze kreeftjes parasiteren op de kieuwen van de vis en zijn daar als kleine witte puntjes van een lengte tot 2 mm te zien. Sterke besmetting leidt tot vermagering en de kieuwen verkleuren wit.
Alleen de vrouwtjes zijn parasitair. De mannetjes zijn planktonorganismen. In de loop van de zomer kunnen 2 generaties ontstaan. Omdat de kreeftjes op de bodem of vlak boven de bodem leven worden meestal bodembewonende vissen zoals Karpers besmet.
Kieuwkreeftjes kun je met anti-wormmiddelen zoals HS Camacell bestrijden.